lunes, 1 de agosto de 2016

71-Cites i resenyes de nostra Llengua Valenciana

Les evidències històriques desmentixen completament que l´idioma Valencià siga conseqüència d´una repoblació de catalans. 

"La conclusió és clara: el 16,8 % d´una minoria repobladora no podia impondre, en tal situació, son dialecte català occidental. I esta tendència se confirma, de forma coincident, en les comarques i poblacions més populoses del Regne, com ara Xàtiva, on es detecta quasi un 60 % de repobladors de parla aragonesa i castellana front a un insignificant 14 % de parla catalana occidental. I com que estes son les úniques dades històriques comprovables, la Filologia científica no se´n pot desentendre d´elles. Es dir: hui per hui, la teoria que interpreta el valencià com el producte d´una repoblació catalana no és històricament demostrable. Es una opinió, no un coneiximent científic.'

Font: 'De l´orige de la nostra llengua', per Lleopolt Peñarroja.

* Lleopolt Peñarroja Torrejón (Vall d´Uxó, 1954), és llicenciat en Filosofia i Lletres, Doctor en Història, Catedràtic de Llengua i Lliteratura Espanyola i Acadèmic de la RACV. Es membre de la Societat Espanyola de Llingüística. Exmembre del Consell Valencià de Cultura (CVC).

Lleopolt Peñarroja Torrejón